VİZYONUMUZ

  • Erdemli Bir Toplum Olmak

Toplumumuzun değerlerini Erdem İlkeleri’ne (Bkz. Ek-5) dayalı olarak yükselteceğiz. Aslında, büyük çoğunluğu Müslüman olan halkımızın bu değerleri Kur’an-ı Kerim’den öğrenmiş olmaları gerekirdi. Birçok ayette geçen “salihlerden olmak”, “salih amel işlemek” ifadeleri erdemin ta kendisidir. Atatürk’ün “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller” ifadesi de erdemli topluma işaret etmektedir. Eğitim sistemimiz başta olmak üzere, toplumsal yaşantımızın bütün yönleriyle erdemli birey ve erdemli davranış üzerine kurgulanmasını sağlayacağız. Bu ilkelerin içerisinde yer alan bilgiye dayalı sorgulayıcı düşünce yapısıyla sorun çözme yetkinliklerimizi artıracağız. Ne var ki toplumumuzun bazı kesimleri şahsi menfaatleri doğrultusunda erdemli olmayı yüksek bir değer olarak benimsemiyor. Bunun farkında olarak politikalarımızı uygulayacağız.

  • İleri ve Tam Demokrasiyi Hayata Geçirmek

Demokrasi, insanoğlunun bugüne kadar geliştirdiği en yetkin yönetim sistemi olup, aynı zamanda bir kültür, dünyaya bakış ve yaşama biçimidir. Benim düşünceme göre demokrasi, insanın kendisini özgür iradesiyle gerçekleştirmek üzere uygun ortamı oluşturabileceği ve gerçekleştirme eylemini toplumsal destekle uygulayabileceği bir değerler bütününün adıdır. Demokrasi, bireyden başlamak üzere; aile, topluluk, toplum, devlet ve devletler arası düzeyde benimsendiği takdirde, insanlığın uygarlık yolundaki gelişimi hızlanacaktır. Amacımız toplumların kendi kendilerini yönetmelerinde yöneten ile yönetilen arasındaki uçurumun ortadan kalktığı, yöneten ve yönetilenin arasındaki ayrımın gittikçe azaldığı ve bir gün yok olduğu ‘yönetişim’ anlayışını geliştirmek olacaktır.

Demokrasi kendiliğinden ortaya çıkmaz ve hayatiyetini sürdürmez. Demokrasiyi yaşatmak, diri tutmak için devamlı çaba göstermek ve enerji harcamak gerekir; aksi takdirde demokrasi bozulur ve kokuşur. Demokrasiyi nesilden nesile devretmek istediğimiz ekşi mayaya benzetebiliriz; sürekli olarak yeniden kurmak, beslemek ve güçlendirmek zorundayız.

Kuracağımız demokrasi; (1) adil, (2) bireyi esas alan, (3) toplumsal özgürlükçü, (4) çoğulcu, (5) katılımcı, (6) iletişimsel, (7) uzlaşmacı olacaktır. Demokrasi; (8) sosyal özellikleri ile ön plana çıkacak, (9) demokrasinin toplum olarak içselleştirilmesini sağlayacak yöntemler uygulanacaktır. Kamu yönetimimiz (10) şeffaf, (11) hesap verir ve (12) denetlenebilir olacaktır.

  • Refah Toplumu Haline Gelmek 

‘İnsanca Yaşamak Nedir?’ başlığı altında açıkladığım ‘insanca yaşamak’ kavramının içi doldurulduğunda refah toplumu haline gelmiş olacağız. Burada düşmememiz gereken tuzak, EVUK’un istediği şekilde bir tüketim toplumu olmaktır. Erdemli bireyler olarak kendimizi var ediş şeklimiz sahip olmaya ve daha çok tüketmeye dayanmayacaktır.

İnsanca yaşamak; sosyal adaleti, bütün canlılara saygıyı, yerküreyi korumayı, uluslararası barışa katkı yapmayı, bilim ve sanatla iç içe olmayı, dayanışmayı, ekolojik sistemin parçası olmaya dayalı kalkınmayı ve bu amaçlarla ‘gelecek planları’ yapmayı gerektirir.

MİSYONUMUZ

Misyonumuz, Türk Milleti olarak geçmişteki ve gelecekteki başarılarımız ve deneyimlerimizle insanlığın gelişimine, yerkürenin korunmasına ve dünya barışına katkıda bulunmaktır.

Türkiye; Türk Milleti’ni oluşturan halkların tarihleri, Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu, Balkanlar ve bu alanlara komşu ülkelerdeki yoğun etkisi, Anadolu’nun binlerce yıllık uygarlık derinlikleri, coğrafyası ile tüm insanlığa yönelik sorumlulukları olan bir ülkedir. Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak insanlığa ve yerkürenin sürdürülebilir varlığına yönelik sorumluluklarımızın bilincinde olacağız.